Várandós gondozás a CoVid-19 járvány alatt

Változások a betegellátásban a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

 1. A nőgyógyászati elektív műtéteket elhalasztottuk, ilyen jellegű műtéteket egyelőre nem végzünk. Az elmaradt műtétekről a betegeket értesítjük.
 2. A nőgyógyászati onkológiai műtéteket elvégezzük.
 3. Járóbeteg-szakrendeléseink működését felfüggesztettük, a következő szakrendelések kivételével:
  1. A nőgyógyászati ambulancián csak akut eseteket látunk el.
  2. A terhesambulancián az előjegyzés alapján történő megjelenés és az akut esetek ellátása zavartalan.
  3. A genetikai tanácsadó előjegyzés alapján fogad nem halasztható megjelenéseket.
  4. A nőgyógyászati onkológiai szakrendelés zavartalanul működik.
 4. A fekvőbetegeket és gyermekágyasokat igyekszünk a lehető leghamarabb elbocsátani.
 5. A klinikán kizárólag azokat a külföldi betegeket fogadjuk/látjuk el, akik
  • érvényes magyar TAJ kártyával rendelkeznek, VAGY
  • olyan egészégbiztosítással rendelkeznek (pl. GENERALI Studium), amely a magyar tb-biztosítottakkal az adott ellátás tekintetében egyenértékű ellátásra jogosít, VAGY
  • EGT-tagállamból érkeztek, és érvényes EU-kártyával rendelkeznek (ez a kártya csak az orvosilag szükséges/sürgős szükség szerinti egészségügyi ellátásokra jogosít), ÉS
  • koronavírus-fertőzés (COVID-19) tüneteit NEM mutatják (ha mégis, ez esetben a betegek a Kenézy Egyetemi Kórház Infektológiai Osztályára kerülnek átirányításra).
 6. A terhesgondozás elemeit Debrecen városában egységesítettük, erről az alábbiakban tájékoztatjuk a várandósokat.

 

 

Tájékoztató Debrecen város kismamái számára

Kedves Várandós Anyák!

A közelmúltban megjelent koronavírus világjárvány hazánkban és Debrecenben is számos gyors betegirányítási intézkedést tett szükségessé. A járvány lassítása érdekében a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Szülészeti Osztálya és a Bethlen utcai Járóbeteg Központ várandós gondozásban részt vevő szakemberei egyeztetése alapján az alábbi tájékoztatással segítjük elő a kismamák folyamatos gondozását.

A várandós anya és a méhen belül fejlődő magzat egészségének követése és megőrzése alapvető célunk. Minden lehetőséget megtartunk és megteremtünk, hogy a debreceni kismamák gondozása a megszokott módon folytatódjon. Az egyes egységek átmeneti működési és beutalási rendjét az alábbiak szerint alakítottuk át:

A Bethlen utcai gondozóban a törvény szerinti protokoll alapján továbbra is elvégezzük a vizsgálatokat. Minden kismamát ellátunk a korábban adott előjegyzési időpontban. A gondozást a jelenlegi terveink szerint egészen a szülésig folytatjuk.  

A vírus továbbvitelének és átadásának maximális csökkentése céljából számos járványügyi rendszabályt kellett érvényesíteni a Bethlen utcai rendelőben. Közös érdekünk, hogy pácienseink és az egészségügyi dolgozók is a legnagyobb biztonságban maradjanak.  A szükségszerű kellemetlenségeket kérjük, fogadják megértéssel.

A várandós gondozás menete:

A gondozást a biztonság érdekében egykapus beléptetéssel végezzük. A Bethlen utca 11-17. számú főépület bejáratán lehet belépni. A várakozást igyekszünk elkerülni, ezért kérjük, érkezéskor jelezzék, hogy kismamagondozásra jönnek. A személyzetünk által végzett hőmérőzés után a betegfelvevő automatából kaphatják meg az előjegyzéshez tartozó rendelői behívó számot. Belépéskor és az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal.

Kérjük Önöket, hogy a vírusátadás lecsökkentése érdekében ne jöjjenek be kísérő családtaggal és gyermekekkel. Az előjegyzéseket úgy állítottuk be, hogy 20 perces időközönként végezhessük a vizsgálatokat a várakozás elkerülése érdekében. A pontos érkezés (nem később és nem is sokkal hamarabb) a védelmet fokozza.  A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 métertávolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.

A zsúfoltság csökkentése céljából itt akut (sürgős) panaszokkal jelentkező nőgyógyászati betegeket sem fogadunk, azok a DEKK Nőgyógyászati Klinikájához és a Kenézy Gyula Kórház Szülészeti Nőgyógyászati Osztályához forduljanak lakhely szerint.

Az új épület második emeletén várjuk Önöket gondozásra. A körzet szerinti szakorvosuk a behívószám alapján végzi el a gondozást.

Az eddigi több évtizedes gyakorlathoz hasonlóan valamennyi kismama számára biztosítjuk a gondozás során a

 • szülészeti szakorvosi vizsgálatot és tanácsadást
 • laborvizsgálatokat
 • genetikai ultrahang vizsgálatokat
 • adminisztratív ellátást (adóigazolás, táppénz, receptírás)
 • belgyógyászati vizsgálatot
 • beutalók kiadását genetikai tanácsadásra
 • a védőnői konzultációt.

Minden esetben ellátjuk a kismamákat a következő vizsgálatokhoz szükséges előjegyzési időponttal és beutalókkal, részletes tájékoztató anyaggal.

Természetesen a várandósság megállapítását is a megszokott rend szerint folytatjuk. A szülészeti és ultrahangvizsgálatot legalább kéthetes vérzéskimaradás esetén fogjuk elvégezni. Az eredmény alapján a gondozást a törvényi protokoll szerint biztosítjuk.
 

Kérdéseikkel és kéréseikkel forduljanak bizalommal hozzánk és Debrecen város védőnőihez, akikkel a gondozási munkánk során folyamatos szakmai és kollegiális kapcsolatot ápolunk.

A várandósgondozási törvény szerint az alábbi vizsgálatokkal segítjük az Ön gondozását:

 • Várandósság megállapítása (bejelentkezéskor ezt kell mondani)
 • 12. heti gondozás (1. genetikai ultrahang, tájékoztatók, rizikó besorolás, felelős személy és védőnő kijelölés, laborok, beutalók, előjegyzés belgyógyászati vizsgálatra)
 • 18. heti gondozás (2. genetikai ultrahang, terhességi cukorbetegség szűrés, beutalók)
 • 24. heti gondozás (tanácsadás, vérkép, vércukor eredmények, előjegyzések)
 • 32. heti gondozás (3. genetikai ultrahang, tanácsadás, beutalók laborvizsgálathoz)
 • 36. heti gondozás (laborvizsgálat, szívhang ellenőrzés, magzati fekvés vizsgálata)
 • 37. heti gondozás (labor eredmények, szívhang ellenőrzés, NST beutaló)

A kismamák számos tünetet, panaszt érezhetnek, több szakmai és adminisztratív kérdés merülhet fel. Valamennyi kérdésre igyekszünk alapos választ adni. A járványügyi helyzet miatt kérjük, hogy a gondozás előtti napokban a kismamák írott jegyzetben foglalják össze a kérdéseiket, hogy az ellátás ezáltal is gördülékenyebb lehessen.

Panaszos kismamákat előjegyzés nélkül, a diszpécserpultnál történő bejelentkezés után igyekszünk mielőbb megvizsgálni (bejelentkezéskor jelezzék, hogy panaszos kismama).

A legújabb miniszteri rendelet alapján a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat a járványhelyzet miatt sajnos későbbre halasztjuk.

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán a várandósok ellátása a Terhesambulancián a megszokott rendben, de a zsúfoltság csökkentése céljából 7:30-11:30-ig történik.

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján a várandósok gondozása a következőképpen alakul:

Előjegyzés alapján látjuk el a várandósokat (52/411-717/55415)

 • 12. heti gondozás
 • 18. heti gondozás
 • 32. heti gondozás
 • 38. heti gondozás (magzati szívhangvizsgálat (NST), laborvizsgálat, bakteriológiai szűrés)
 • 39. heti gondozás
 • 40. heti gondozás

Kérjük, hogy felesleges megjelenések és párhuzamosságok elkerülése céljából a várandósok a kötelező vizsgálatokat ott végeztessék el, ahol a gondozásuk megkezdődött (pl. a 18. heti ultrahangvizsgálatra ott jelentkezzen, ahol a 12. heti vizsgálat történt), illetve a magzati szívhangellenőrzésre ott jelentkezzen, ahol a szülést tervezi.

A sürgősségi eseteket időpont nélkül, soron kívül ellátjuk.

 

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

 

 

Dr. Lampé Rudolf Dr. Bacskó György Dr. Aranyosi János
mb. klinikaigazgató mb. osztályvezető főorvos

Frissítés dátuma: 2020.03.26.